Το laser για ευρυαγγείες είναι μια σύγχρονη μέθοδος θεραπείας που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών.

Οι ευρυαγγείες είναι διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία τα οποία σπάνε και απλώνονται στο δέρμα. Μοιάζουν με ιστό αράχνης και αποκτούν κόκκινο ή μπλε χρώμα. Εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές  του δέρματος όπως το πρόσωπο και τα πόδια.

Laser για ευρυαγγείες Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Δρ. Γαλάνης Γεώργιος Αθήνα

Laser για ευρυαγγείες Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Δρ. Γαλάνης Γεώργιος Αθήνα

Laser για ευρυαγγείες: Ποιες οι αιτίες εμφάνισης των ευραγγειών;

Οι ευρυαγγείες μπορεί να οφείλονται σε:

  • Κληρονομικούς παράγοντες
  • Ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)
  • Σε αυξημένη φλεβική πίεση
  • Σε παθήσεις των τοιχωμάτων των αγγείων

 

Η έντονη ορθοστασία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έκθεση στον ήλιο αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνισης ευρυαγγειών.

 

Πώς λειτουργεί το laser για ευρυαγγείες;

 Το πιο ενδεδειγμένο laser για ευρυαγγείες είναι το Nd-YAG laser. Το laser εκπέμπει ένα ισχυρό παλμό φωτός με μήκος κύματος 1064 nm, ο οποίος εισχωρεί κάτω από την επιδερμίδα και  απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος των αγγείων στο σημείο εφαρμογής. Λόγω του laser η θερμοκρασία του αγγείου ανεβαίνει και η κυκλοφορία του αίματος σταματά. Έτσι, το αγγείο καταστρέφεται και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό.

Η θεραπεία με laser για ευρυαγγείες δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ο ασθενής νιώθει μόνο ένα ελαφρύ κάψιμο ή τσίμπημα. Ο γιατρός πριν τη θεραπεία εφαρμόζει τοπικά μια αναισθητική κρέμα, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα εφαρμογής ψυχρού αέρα στη διάρκεια της θεραπείας. Και οι δύο τρόποι βοηθούν ιδιαίτερα και ελαττώνουν την ένταση την πόνου.

 

Laser για ευρυαγγείες: Ποια η διάρκεια της θεραπείας;

 Κάθε συνεδρίας με laser για ευρυαγγείες διαρκεί από 20 έως 60 λεπτά. Αυτό εξαρτάται από την περιοχή στην οποία γίνεται η εφαρμογή και από την έκταση που έχει το πρόβλημα.

 

Laser για ευρυαγγείες: Πού γίνεται η θεραπεία;

 Το laser για ευρυαγγείες μπορεί να γίνει στο ιατρείο και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του ασχολίες.

 

Με το laser για ευρυαγγείες μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα είδη αγγειακών βλαβών;

Οι σύγχρονες τεχνικές με laser μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να βελτιώσουν αισθητά την πλειοψηφία των αγγειακών βλαβών. Αιμαγγειώματα, σημάδια εκ γενετής, ευρυαγγείες σε πρόσωπο, στέρνο και πόδια μπορούν να θεραπευτούν.

 

Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει το laser για ευρυαγγείες;

 Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία έναρξης του laser. Ο χρόνος που θα αποφασίσει ένας ασθενής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει με τις ευρυαγγείες εξαρτάται από τον ίδιο. Στις γυναίκες γίνεται μετά την έναρξη της έμμηνου ρύσεως.

 

Το laser θεωρείται ασφαλής θεραπεία;

Η χρήση του laser για ευρυαγγείες είναι μια ασφαλής μέθοδος χωρίς παρενέργειες. Υπάρχει πιθανότητα μετά τη θεραπεία ο ασθενής να παρατηρήσει ερυθρότητα ή οίδημα στην περιοχή το οποίο όμως θα υποχωρήσει μέσα σε λίγες μέρες.

 

Πόσο συχνά μπορεί να επαναλαμβάνεται;

 Ανάλογα με το σχήμα, την έκταση και των αγγειακών βλαβών που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, καθορίζεται και η συχνότητα των συνεδριών. Συνήθως γίνονται 2-4 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα  3 εβδομάδων.

 

Laser για ευρυαγγείες: Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;

 Τα αποτελέσματα από τις θεραπείες είναι μόνιμα και οι ευρυαγγείες δεν επανεμφανίζονται στο ίδιο. Νέες αγγειακές βλάβες μπορούν να παρατηρηθούν σε άλλες περιοχές του δέρματος, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες. Συνήθως συστήνεται παρακολούθηση από τον γιατρό, ώστε αν εμφανιστούν ξανά ευρυαγγείες να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

 

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρω μετά τη θεραπεία;

 Το laser για ευρυαγγείες είναι μια θεραπεία που δεν απαιτεί ιδιαίτερες προφυλάξεις και η αποθεραπεία είναι πολύ σύντομη. Είναι καλό όταν γίνεται στα κάτω άκρα να αποφεύγεται η παρατεταμένη ορθοστασία και η γυμναστική για μερικές ημέρες. Ενώ συστήνεται και η χρήση αντηλιακού στις περιοχές εφαρμογής του laser για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης.