Το laser για κιρσούς EVLT αποτελεί μια νέα μέθοδο αφαίρεσης των κιρσών. Για πολλά χρόνια ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών ήταν η κλασική χειρουργική μέθοδος. Η διαδικασία όμως αυτής της επέμβασης με την ανάγκη της ολικής νάρκωσης και τη χρονοβόρα και επίπονη πολλές φορές μετεγχειρητική αποκατάσταση, οδήγησαν τους επιστήμονες στην ανάπτυξη και δημιουργία σύγχρονων, ανώδυνων και λιγότερο επεμβατικών μεθόδων με τη χρήση laser.

laser για κιρσούς EVLT αγγειοχειρουργός αγγειολόγος Γαλάνης Γεώριος

laser για κιρσούς EVLT αγγειοχειρουργός αγγειολόγος Γαλάνης Γεώριος

Κιρσοί

Τι είναι όμως οι κιρσοί και για ποιο λόγο η αντιμετώπιση και αφαίρεσή τους κρίνεται σημαντική; Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμμένες φλέβες.

Συνήθως οι φλέβες αυτές συνδέονται με μια άλλη κεντρική φλέβα του ποδιού που και εκείνη ανεπαρκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα κατά την κυκλοφορία του να μην κινείται προς την καρδιά αλλά να παλινδρομεί.

Η παλινδρόμηση αυτή είναι σημαντική καθώς το ποσοστό του δεν είναι αμελητέο ( κάποιες φορές μπορεί να ξεπερνάει και το 30% του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στο πόδι ανά λεπτό).

Η εμφάνιση των κιρσών γίνεται κυρίως κάτωθεν  του γόνατος και κάποιες φορές στον μηρό και πέρα από το αισθητικό μέρος κρύβουν αρκετούς κινδύνους για την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυκλοφορία του αίματος μέσα στους κιρσούς έχει πολύ μικρότερη ταχύτητα από τη φυσιολογική και η φλεβική πίεση αυξάνεται.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ενόχληση με κάψιμο, φαγούρα, πρήξιμο και πόνο στην περιοχή που έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι κιρσοί και επιδεινώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τις βραδινές ώρες και ύστερα από πολύωρη καθιστική θέση.

Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν είναι αρκετές με σοβαρότερη τη θρόμβωση. Εάν στην περιοχή του κιρσού δημιουργηθεί θρόμβωση το δέρμα κοκκινίζει, σκληραίνει και πονάει ( επιπολής θρομβοφλεβίτιτδα).

Οι ασθενείς με τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει λοιπόν να απευθύνονται στον αγγειοχειρουργό τους για την έγκαιρη και επιτυχημένη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Πώς γίνεται το laser για κιρσούς EVLT; Ποια είναι η τεχνική του;

Το laser για κιρσούς που χρησιμοποιούμε ονομάζεται EVLT (EndoVenous Laser Treatment), δηλαδή ενδοφλεβικό laser.

Η διαδικασία είναι ασφαλής ,ανώδυνη και ακολουθεί τα εξής στάδια. Αρχικά γίνεται ένα υπερηχογράφημα ώστε να μαρκάρει ο γιατρός τη φλέβα που θα θεραπεύσει.

Με αυτή τη διαδικασία ο χειρουργός σημαδεύει και μελετάει λεπτομερώς την ανατομία, τη διάμετρο και τη διαδρομή της πάσχουσας φλέβας. Ύστερα, μέσα από τη μύτη μιας βελόνας εισάγεται διαδερμικά, στη συγκεκριμένη φλέβα, μια πολύ λεπτή ίνα laser υπό την καθοδήγηση υπερήχων.

Η χρήση υπερήχων στη θεραπεία laser για κιρσούς βοηθά στη σταθεροποίηση του laser στη σωστή θέση. Αφού γίνει η εισαγωγή του laser, κάνουμε τοπική αναισθησία μεγάλης ακρίβειας με τη βοήθεια πάλι των υπερήχων.

Τέλος, διαμέσου αυτής της ίνας γίνεται διοχέτευση ενέργειας laser στη φλέβα και καταστρέφεται θερμικά. Η ενέργεια που θα χορηγηθεί εξαρτάται από τη θέση και τη διάμετρο της προβληματικής φλέβας.

Μόλις εφαρμοστεί η ενέργεια laser στη φλέβα, η ίνα τραβιέται προσεκτικά προς τα πίσω με αποτέλεσμα τα τοιχώματα της φλέβας να κολλάνε μεταξύ τους (λόγω της θερμότητας) και έτσι η πάσχουσα φλέβα να συρρικνώνεται και μετά από μικρό χρονικό διάστημα να εξαφανίζεται.

 

Η θεραπεία με laser για κιρσούς EVLT είναι ανώδυνη και πόσο επιτυχημένα αποτελέσματα εξασφαλίζει;

Η διαδικασία του laser για κιρσούς είναι εντελώς ανώδυνη και ο /η ασθενής μπορεί να φύγει αμέσως μετά τη συνεδρία. Αν η μέθοδος laser για κιρσούς συνδυαστεί με αφαίρεση άλλων κιρσών με πολύ μικρές δερματικές τομές ο/ η ασθενής μπορεί να φύγει πάλι την ίδια μέρα(λίγη ώρα αργότερα).

Για καλύτερα αποτελέσματα και ολοκληρωτική αντιμετώπιση του προβλήματος, ο συνδυασμός laser για κιρσούς με αφαίρεση των υπολοίπων κιρσών είναι ο καλύτερος. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα σε μια μόνο συνεδρία.

Για ποιο λόγο να προτιμήσω το laser για κιρσούς EVLT και όχι το κλασικό χειρουργείο; Τι πλεονεκτήματα έχει το laser για κιρσούς EVLT;

Το laser για κιρσούς τείνει να αντικαταστήσει την κλασική χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης και αφαίρεσης των προβληματικών φλεβών και ο κυριότερος λόγος είναι η ανώδυνη φύση του.

Το κλασικό χειρουργείο δημιουργεί μεγαλύτερες τομές και απαιτεί χρόνο στο νοσοκομείο για την ανάρρωση που κάποιες φορές μπορεί να είναι επίπονη. Με το laser για κιρσούς ο πόνος ελαχιστοποιείται κατά πολύ, οι τομές είναι πολύ μικρές και δεν χρειάζονται ράμματα. Ακριβώς λόγω αυτής της απουσίας χειρουργικών τομών, δεν προκαλούνται ουλές και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετεγχειρητικών ενοχλήσεων.

Η καθοδήγηση με υπερήχους καθιστά τη μέθοδο εξαιρετικά ακριβή και ασφαλή. Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι στο laser για κιρσούς δεν χρειάζεται ολική αναισθησία (γίνεται μόνο τοπική αναισθησία στις πάσχουσες φλέβες ή νευροληπτοαναισθησία «μέθη»), δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης, καθώς μετά τη συνεδρία ο/η ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική  μετά από λίγες ώρες.

Την επόμενη κιόλας μέρα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του φορώντας μια ειδική κάλτσα για κάποιο χρονικό διάστημα. Ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο για να επιλέξετε το laser για κιρσούς είναι τα εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα με το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου που φτάνει και το 95% και το ελάχιστο ποσοστό υποτροπής (μόλις 5-3 % ). Ακόμα, επιτρέπει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία διαφορετικών φλεβών και στα δύο πόδια.

Τέλος, η ελάχιστα επεμβατική φύση του laser για κιρσούς επιτρέπει τη θεραπεία ασθενών με αρτηριακά, καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ατόμων με παχυσαρκία και ασθενών που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή.

laser για κιρσούς EVLT: Συνοψίζοντας

Η επιλογή της μεθόδου laser για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση και θεραπεία των κιρσών τείνει να αντικαταστήσει στις μέρες μας την κλασική χειρουργική διαδικασία και κάποιες φορές είναι επικρατέστερη επιλογή και από τη σκληροθεραπεία.

Η διαδικασία του laser για κιρσούς είναι ασφαλής, αναίμακτη, ανώδυνη, απλή και χωρίς τομές. Δεν απαιτεί ολική αναισθησία και μετά την επέμβαση ο/η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο καθημερινό του πρόγραμμα ( εκτός από εξαντλητική σωματική άσκηση).

Η εκπομπή ενέργειας laser μέσα στην προβληματική φλέβα έχει ως αποτέλεσμα την θερμική καταστροφή της. Η εφαρμογή του laser γίνεται στην κεντρική επιφανειακή φλέβα, της οποίας η ανεπάρκεια έχει προκαλέσει την εμφάνιση των κιρσών.

Η φλέβα αυτή αν και επιφανειακή συνήθως δεν είναι εμφανής, γιατί βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το δέρμα. Όταν αυτή η φλέβα χαλάσει σταδιακά δημιουργεί τους αντιαισθητικούς και ενοχλητικούς κιρσούς στα πόδια.

Η ενέργεια αυτή λοιπόν περνάει κατά μήκος της φλέβας, τη συρρικνώνει μέχρι που στο τέλος καταστρέφεται. Έτσι, το αίμα επαναδρομολογείται σε άλλες υγιείς φλέβες του ποδιού που παραμένουν ανέπαφες από το laser.

Η συνολική διαδικασία του laser για κιρσούς διαρκεί περίπου 20-45 λεπτά.

Το laser για κιρσούς θεραπεύει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος, αλλά για ολοκληρωμένα αποτελέσματα ο συνδυασμός laser με αφαίρεση των κιρσών με μικροτομές είναι ο ιδανικότερος τρόπος.