Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένες φλέβες του δέρματος, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, κυρίως όμως στα πόδια, και σε αντίθεση με τους κιρσούς, εντοπίζονται επιφανειακά στο δέρμα και είναι μικρότερης διαμέτρου.
Οι ευρυαγγείες στα πόδια είναι ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού, υπάρχει δηλαδή μια μικρή διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

ευρυαγγείες αγγειοχειρουργός αγγειολόγος Γαλάνης Γεώργιος Αθήνα

ευρυαγγείες αγγειοχειρουργός αγγειολόγος Γαλάνης Γεώργιος Αθήνα

Οι περιοχές γύρω από τον αστράγαλο ,στην κνήμη αλλά και στους μηρούς είναι  σημεία  που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους οι ευρυαγγείες. Η παρουσία τους μπορεί να είναι είτε μεμονωμένη με εντόπιση στο δέρμα είτε συνοδευόμενη από κιρσούς   γεγονός  που οφείλεται στην  ύπαρξη φλεβικής υπέρτασης.

Οι ευρυαγγείες όπως και οι κιρσοί προκαλούνται από τα ίδια αίτια και η κατάσταση που εγκαθίσταται χαρακτηρίζεται ως χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Οι φλέβες αποτελούνται από βαλβίδες που ρυθμίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Η φυσιολογική ροή είναι από τα πόδια προς την καρδιά και όχι το αντίθετο. Όταν οι βαλβίδες αυτές υποστούν κάποια βλάβη, το αίμα αρχίζει να κινείται από την καρδιά προς τα πόδια.

Αυτή η κατάσταση υποβοηθείται από τη βαρύτητα και από την αύξηση της πίεσης της κοιλιάς, όταν για παράδειγμα σηκώνουμε βάρη.Ο όγκος του αίματος  στα πόδια τότε αυξάνεται και μαζί και η πίεση στις φλέβες. Έτσι λοιπόν τα τοιχώματα των φλεβών  διατείνονται και γίνονται εμφανείς.

Η πολύωρη ορθοστασία και η καθιστική ζωή επιβαρύνουν την κατάσταση και μπορεί να προκαλέσουν πόνο, κάψιμο, κνησμό και αίσθημα βάρους. Το ποσοστό των ατόμων που θα παρουσιάσουν στη ζωή τους ευρυαγγειές είναι μεγάλο( πάνω από το 50%)  και σαφώς αυξάνει με την πάροδο του χρόνου και της ηλικίας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, η αντιαισθητική όψη που δημιουργούν στο πόδι όμως είναι μια πρώτη ένδειξη.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα αυτά είναι κυρίως αίσθημα καύσου, αίσθηση βάρους, κνησμός και κάποιες φορές πόνος και ίσως δημιουργία οιδήματος στους αστραγάλους.

Κατά κύριο λόγο τα συμπτώματα είναι πιο έντονα κατά τις βραδινές ώρες και το καλοκαίρι εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των ευρυαγγειών;

Η διάγνωση των ευρυαγγειών είναι μια εύκολη διαδικασία. Η εικόνα των διατεταμένων φλεβών στο δέρμα, κόκκινου ή μπλε χρώματος είναι συνήθως ένδειξη παρουσίας ευρυαγγειών.

Κάποιες φορές κάτω από το δέρμα υπάρχουν φλέβες μεγαλύτερης διαμέτρου, που καταλήγουν στις ευρυαγγείες και είναι και αυτές εμφανείς.

Οι πιο συνηθισμένες θέσεις που εμφανίζονται είναι η εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια του μηρού και η εξωτερική πλευρά της κνήμης. Παρόλα αυτά η κλινική εξέταση από τον αγγειοχειρουργό κρίνεται απαραίτητη.

Ο αγγειοχειρουργός διενεργεί triplex, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η λειτουργία του φλεβικού συστήματος του ποδιού με κάθε λεπτομέρεια και να αποφασιστεί η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία.

 

Ποιες είναι οι θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν για τις ευρυαγγείες;

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι αρκετές και κάποιες φορές γίνεται συνδυασμός τους, αναλόγως με το πρόβλημα.

Με τις θεραπείες που υπάρχουν αποκαθιστάται η εξωτερική εικόνα της εμφάνισης των ποδιών και βέβαια ανακουφίζεται ο/η ασθενής από τα συμπτώματά τους.

Οι θεραπείες που ενδείκνυνται, γίνονται στο ιατρείο και έχουν διάρκεια από 30-60 λεπτά.

Κάθε συνεδρία επαναλαμβάνεται σε 2 με 3  εβδομάδες, αναλόγως την τεχνική, και ο αριθμός τους  εξαρτάται από το μέγεθος ,την έκταση του προβλήματος και την ανταπόκριση των ευρυαγγειών σε αυτή τη θεραπεία.

Μετά από κάθε συνεδρία μπορεί να υπάρξουν μελανιές στο δέρμα με ελαφρύ ερεθισμό, που εξαφανίζονται όμως σε 10 με 15 ημέρες και ο/ η ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά το καθημερινό του πρόγραμμα.

Αναλυτικότερα οι θεραπείες είναι οι παρακάτω:

  1. Σκληροθεραπεία: Με τη σκληροθεραπεία γίνεται έκχυση ειδικού διαλύματος στην πάσχουσα φλέβα, το οποίο προκαλεί σκλήρυνση στο τοίχωμά της και τελικά την απορρόφησή της. Η έκχυση γίνεται με πολύ λεπτές βελόνες που δεν προκαλούν πόνο. Μετά το τέλος της συνεδρίας απαιτείται η χρήση ελαστικού καλσόν διαβαθμισμένης πίεσης για 5 έως 10 ημέρες. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, ανώδυνη και ασφαλής.
  2. Σκληροθεραπεία με αφρό: Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι η εξέλιξη της απλής σκληροθεραπείας και εφαρμόζεται σε μεγαλύτερης διαμέτρου ευρυαγγείες. Σε αυτή τη θεραπεία το σκληρυντικό διάλυμα μετατρέπεται με ειδική τεχνική σε αφρό και εκχύνεται στη φλέβα με μια πολύ λεπτή βελόνα, συνήθως με ή χωρίς την καθοδήγηση υπερήχων. Και αυτή η μέθοδος είναι γρήγορη και αποτελεσματική και οι οδηγίες για τον/την ασθενή μετά το πέρας της συνεδρίας είναι ίδιες με αυτές της απλής σκληροθεραπείας.
  3. Laser για ευρυαγγείες: Η εφαρμογή του laser γίνεται στις μικρότερες διαμέτρου δικτυωτές φλέβες, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τις ευρυαγγείες. Ο λόγος είναι ότι με αυτό τον τρόπο διακόπτεται η τροφοδοσία των πιο επιφανειακών ευρυαγγειών και η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Το laser μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη σκληροθεραπεία ακόμα και στις πιο λεπτές και επιφανειακές ευρυαγγείες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά από κάθε συνεδρία η εφαρμογή ελαστικού καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης για λίγες ημέρες είναι απαραίτητη. Τέλος, το laser μπορεί να εφαρμοστεί και για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών στο πρόσωπο.
  4. Θερμοπηξία: Η θερμοπηξία είναι μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών, ανώδυνη και καλά ανεκτή για τον/την ασθενή. Στη θερμοπηξία μεταδίδονται, μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας, κύματα υψηλής συχνότητας (4 MHz ) τα οποία αποδίδουν στη φλέβα παλμικά θερμική ενέργεια με μεγάλη ακρίβεια. Η φλέβα έτσι συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα δεν επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. Με το τέλος της θεραπείας η φλέβα έχει σβήσει και στα σημεία παρακέντησης δημιουργείται μια φυσιολογική δερματική αντίδραση που κρατάει μια με δύο εβδομάδες. Η θερμοπηξία είναι μια θεραπεία γρήγορη και σε συνδυασμό με τη σκληροθεραπεία επιφέρει άριστα αποτελέσματα και σε ευρυαγγείες πολύ μικρής διαμέτρου. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συμπεριλαμβάνονται, εκτός του ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε σημείο του σώματος ακόμη και στο πρόσωπο, το γεγονός ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, δεν απαιτείται προφύλαξη από τον ήλιο, ούτε χρήση ελαστικού καλσόν και δεν δημιουργεί αλλεργίες.

 

Η θεραπεία των ευρυαγγειών είναι μόνιμη;

Όλες οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά για να είναι μόνιμη θα πρέπει να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου επανεμφάνισης τους, όπως η πολύωρη ορθοστασία και καθιστική στάση, καθώς και η παχυσαρκία.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ευρυαγγειών;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ευρυαγγειών. Αυτοί είναι:

  1. Η ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου οι βαλβίδες στις φλέβες μπορεί να εξασθενίσουν και να πάψουν να λειτουργούν τόσο καλά.
  2. Η παχυσαρκία: Η επιπλέον πίεση που ασκείται στις φλέβες μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ευρυαγγειών.
  3. Η καθιστική ζωή και η πολύωρη ορθοστασία: Οι φλέβες αναγκάζονται να δουλεύουν σκληρότερα για να στείλουν το αίμα στην καρδιά.
  4. Η κληρονομικότητα: Η παρουσία μελών στην οικογένεια με προβλήματα στις φλέβες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης.

 

Είναι οι ευρυαγγείες επικίνδυνες;

Σπάνια οι ευρυαγγείες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την υγεία, προκαλούν όμως αρκετές ενοχλήσεις στα πόδια όπως κάψιμο, βάρος και κνησμό. Είναι μικρό το ποσοστό που οι ευρυαγγείες είναι σημάδι παλινδρόμησης του αίματος σε βαθύτερες μη ορατές φλέβες.