Site icon Γαλάνης Γεώργιος | Αγγειοχειρούργος – Αγγειολόγος

Θρόμβωση

Ο όρος θρόμβωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος σε ένα αγγείο, ο οποίος παρεμποδίζει ή διακόπτει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στην αρτηρία ή τη φλέβα.

Η παραγωγή θρόμβων είναι μια σημαντική λειτουργία γιατί εμποδίζει την απώλεια αίματος σε αγγεία που έχουν τραυματιστεί.

Όταν ένα αγγείο υποστεί μια ζημιά, το σώμα χρησιμοποιεί αιμοπετάλια για να σχηματίσει ένα θρόμβο και να αποτρέψει την εκροή αίματος.

Όμως παρουσία κατάλληλων συνθηκών μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος ακόμη και όταν δεν υπάρχει τραυματισμός  σε κάποιο αγγείο.

Αυτή η παθολογική θρόμβωση είναι ιδιαίτερα σοβαρή γιατί μπορεί να επιφέρει απόφραξη ή διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος.

θρόμβωση Αγγειοχειρουργός Αγγειολόγος Δρ. Γαλάνης Γεώργιος Αθήνα

Ποιες οι αιτίες εκδήλωσης της θρόμβωσης;

Η θρόμβωση συνήθως οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

 

Αρτηριακή θρόμβωση

 Η αρτηριακή θρόμβωση είναι η δημιουργία ενός θρόμβου σε μία αρτηρία. Προκαλεί παρεμπόδιση στη ροή του αίματος και τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών με συνέπεια τη δυσλειτουργία του αντίστοιχου οργάνου. Είναι πιο σπάνια από τη φλεβική και συναντάται πιο συχνά σε περιπτώσεις που το τοίχωμα των αρτηριών υφίσταται βλάβες που ενεργοποιούν τη συγκόλληση αιμοπεταλίων και την πήξη του αίματος.

 

Φλεβική θρόμβωση

 Η φλεβική θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου μέσα στα φλεβικά αγγεία. Είναι μια συχνή πάθηση κατά την οποία παρεμποδίζεται η επιστροφή του αίματος από τα όργανα και τους περιφερικούς ιστούς. Διακρίνεται σε:

 

Πως γίνεται η διάγνωση της θρόμβωσης;

 Όταν υπάρξει υποψία για θρόμβωση ο ασθενής προχωρά σε μια σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν:

 

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση θρόμβωσης

 Πιθανοί παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση θρόμβωσης είναι:

 

Πώς αντιμετωπίζεται η θρόμβωση;

 Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει λήψη αντιπηκτικών. Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν τη δημιουργία ενός νέου θρόμβου, αλλά δεν μπορούν να καταστρέψουν ένα θρόμβο που υπάρχει ήδη.

Η αντιπηκτική αγωγή με ηπαρίνη γίνεται υποδορίως για 5 με 7 ημέρες και στη συνέχεια ο ασθενής λαμβάνει ένα αντιπηκτικό χάπι για 3 με 6 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα γίνονται εξετάσεις αίματος για να ελέγχονται τα επίπεδα της αντιπηκτικής δράσης. Οι τιμές θα πρέπει να είναι  τέτοιες ώστε:

Στην περίπτωση που υπάρχει ήδη ένας θρόμβος ο γιατρός θα κρίνει εάν πρέπει να τον διαλύσει. Η διαδικασία που ακολουθείται ονομάζεται θρομβόλυση και γίνεται με την έγχυση θρομβολυτικού φαρμάκου μέσω ενός ειδικού καθετήρα. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.

Μόνο σε περιπτώσεις που η θρόμβωση των φλεβών είναι εκτεταμένη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια από τις παραπάνω  θεραπείες, ο αγγειοχειρουργός προχωρά σε χειρουργική αφαίρεση του θρόμβου.

Exit mobile version